Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Twins Watersport krijgt regelmatig de vraag wanneer een vaarbewijs verplicht is. Hoeveel PK buitenboordmotor kan er achter een (rubber)boot en hoe hard de boot dan ongeveer gaat. Vanaf welke leeftijd mag je varen? Allemaal zeer logische vragen die we graag beantwoorden.

Nederland kent verschillende soorten vaarbewijzen maar het Klein Vaarbewijs is de meest voorkomende en veelal van toepassing voor de recreatievaart. In de onderstaande afbeelding is handig terug te vinden wanneer je een Klein Vaarbewijs nodig hebt en wat er nog tot de mogelijkheden behoort zonder vaarbewijs.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Zeil- en Roeiboot

Met dit type boot mag al vanaf jonge leeftijd gevaren worden zolang de boot niet langer is dan 7 meter. De Twins van Twins Watersport hebben hun eerste vaarmeters roeiend door gebracht. Urenlang vermaakten ze zich heen en weer roeiend in de kleine vaargeul waar onze boot lag afgemeerd.
Kleine rubberboot, een paar peddels en gaan! Uiteraard namen we wel de nodige voorzorgsmaatregelen zoals ieder een reddingsvest en een lang touw aan de boot om ze eventueel snel terug te halen vanaf de kant. Mocht het dan te druk worden op het water of wanneer ze hinderlijk waren voor andere vaartuigen dan was er een mogelijkheid om ze snel ”binnen” te halen.

Open Motorboot

Is de boot korter dan 7 meter en gaat deze maximaal 13 KM per uur? Dan geldt een minimale leeftijd van 12 jaar maar is een klein vaarbewijs nog niet verplicht. Ook hier is het verstandig om te denken aan voorzorgsmaatregelen. Jong geleerd is oud gedaan! Draag altijd het dodemanskoord om de pols. Gebeurd er iets waardoor de boot plotseling onbemand is dan zorgt het losschieten van het dodemanskoord er direct voor dat de motor stilvalt. Ook het dragen van een reddingsvest is absoluut een advies. 13 KM op de fiets is niet zo snel maar op het water voelen snelheden totaal anders.

Motor- en Zeilboot

Is de boot korter dan 15 meter en gaat deze max. 20 KM per uur? Dan geldt een minimale leeftijd van 16 jaar en is er nog steeds geen vaarbewijs nodig. Binnen deze categorie vallen de meeste (rubber)boten, sloepen en zeilboten. Tegenwoordig zijn er apps beschikbaar waar je gemakkelijk de snelheid kan meten. Houdt rekening met het aantal passagiers (gewicht) maar ook de verdeling in de boot. Dit alles kan invloed uitoefenen op de snelheid van de boot.

Motorboot, Jetski en Waterscooter

Gaat het vaartuig harder dan 20 KM en/ of is de boot langer dan 15 meter. Dan geldt de minimale leeftijd van 18 jaar en bent u vaarbewijs plichtig. Zorg voor reddingsvesten aan boord (evenredig aan het aantal personen aan boord), zorg voor een brandblusser en registreer het snelle vaartuig. Denk naast al het vaarplezier ook vooral aan de veiligheid, niet alleen voor uzelf maar ook voor andere vaartuigen op het water.

Enkele zaken om nog rekening mee te houden

  • Ook wanneer je langzamer vaart dan 20 KM maar de boot haalt wel die snelheid heb je een vaarbewijs nodig
  • Je vaarbewijs dien je bij je te dragen
  • Zonder vaarbewijs riskeer je een fikse boete (€550) en ben je niet veelal niet verzekerd
  • Degene met vaarbewijs mag als “kapitein” fungeren en iemand anders de boot laten besturen (minimaal 18 jaar), zolang er maar direct kan worden ingegrepen wanneer nodig

Hoeveel PK er achter een (rubber)boot kan en welke snelheid deze vaart is niet eenduidig te beantwoorden. De snelheid hangt van diverse factoren af zoals het gewicht en materiaal van de boot. Zo kan een airdeck rubberboot met een 4 PK buitenboordmotor bestuurd door een persoon met laag gewicht al een aardige snelheid bereiken. Boven de 20 KM per uur? Dan een vaarbewijs! Maar voor een grote motorkruiser 14.95 meter lang is geen vaarbewijs nodig.

Meer informatie is te vinden op de site van het CBR